DECLARAŢIE POLITICĂ A SENATORULUI PNL RADU F. ALEXANDRU: "Cer declanşarea imediată a procedurilor de recuperare a datoriilor < Media Pro > la Buget"

29.03.2004, Radu F. Alexandru, Senator PNL
Ziarul BURSA #Politică / 30 martie 2004

"Dacă săptămîna trecută am adus în atenţia Senatului felul în care Puterea îşi permite să se poarte precum o ciumă împotriva presei independente, vezi intervenţiile repetate ale secretarului general al PSD Dan Matei Agathon, mi se pare în firea lucrurilor să ne oprim astăzi şi asupra modului în care aceeaşi Putere ştie să se comporte şi ca o mumă iubitoare, cu acea parte a mass-media care îşi trădează menirea şi se lasă cumpărată... nu pe un pumni de arginţi, ci pe milioane bune de dolari. Dosarul datoriilor la stat pe care grupul < Media Pro > a ajuns să le acumuleze, pe parcursul anilor, ţine deja de folclor. Suma, astronomică, este invocată cu un sentiment de uluire, dublat în clipa următoare de o omenească revoltă, cu toate că, în realitate, nimeni nu ştie exact cu cîte zerouri în coadă se scrie cifra pe care imperiul < Adrian Sîrbu > refuză să o verse la bugetul de stat. Nu o ştiu parlamentarii români (indiferent dacă o reclamă cei din opoziţie, sau cei de pe băncile Puterii): din anul 2001 şi pînă astăzi, ministrul Tănăsescu a fost interpelat de opt ori în problema datoriilor grupului < Media Pro >, dar nu a furnizat niciodată cifra întregii datorii a grupului - la fel cum nu pot să o afle nici autorităţile americane de supraveghere împotriva crimei financiare (< Securities and Exchange Comission >), care, în urma declanşării unor investigaţii în SUA, au cerut oficial ministerului de Finanţe aceleaşi informaţii despre datoriile < Media Pro >, cerere rămasă fără răspuns.

Sigur, o întrebare se naşte de la sine: un Grup de Presă care nu-şi plăteşte datoriile în bani, prin ce şi le plăteşte? Din păcate, nu este decît o întrebare retorică şi răspunsul sare pînă şi în ochii unui orb: printr-o permanentă obedienţă şi complicitate cu Puterea. < Media Pro >, societate plasată constant în topul datornicilor, nu intră sub incidenţa legilor care-i controlează la sînge pe chioşcari, pe vînzătorii de zarzavaturi sau de bulendre la second hand, în schimb afişează permanent o sforăitoare prosperitate întreţinută numai şi numai graţie ajutoarelor de stat, cu alte cuvinte banului public. Decizia nr. 394, din 25. X. 2002, a Consiliului Concurenţei, autorizează cu largheţe alocarea specifică a unui ajutor de stat pentru SC < Media Pro International > SA în valoare de 176 miliarde lei!

Desfid că cineva m-ar putea convinge că, într-o perioadă în care sintagma < buget de austeritate > a intrat în vorbirea noas-tră cotidiană cînd discutăm despre sănătate, învăţămînt sau cultură, banii aruncaţi în coşniţa < Media Pro >-ului au căpătat cea mai corectă şi cea mai morală utilizare, cîtă vreme pînă şi acţionarii trustului recunosc an de an, în rapoarte oficiale publice, că PRO TV ar fi dat de mult faliment dacă guvernul l-ar fi obligat să-şi achite corect datoriile la buget.

< Media Pro > este un necesar studiu de caz, voi reveni asupra lui, în care sînt concentrate multe din tarele pentru care România nu-şi găseşte azi încă locul în rîndul ţărilor UE. Asta înseamnă corupţie, presă slugarnică, inegalitate de tratament fiscal, lipsă de transparenţă, distorsionarea mediului concurenţial şi, nu în ultimul rînd, nefuncţionalitatea economiei de piaţă. Trebuie să curmăm acest rău. Trebuie să-l curmăm nu numai ca să ne onorăm şansele de integrare în Europa, ci, mai ales, ca să ne redobîndim demnitatea în propriii noştri ochi. În urmă cu numai 48 de ore, premierul Năstase spunea: < Nu putem pune cîte un poliţist în spatele fiecărui funcţionar bugetar sau în spatele fiecărui politician >. Poate are dreptate. Dar sunt sigur că putem cere, că suntem datori să cerem instituţiilor abilitate ale statului să apere Legea şi să-şi facă datoria.

Ca atare, cer domnului Ioan Blănculescu, ministru delegat pentru coordonarea Autorităţilor de Control, declanşarea imediată a unui control complex - efectuat împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai Corpului de Control al Guvernului, ai Curţii de Conturi, ai Parchetului Naţional Anticorupţie, ai Parlamentului, ai agenţiilor private de monitorizare a televiziunilor - pentru constatarea exactă şi amănunţită a datoriilor totale ale firmelor grupului < Media Pro > către bugetul statului, de la înfiinţarea lor şi pînă astăzi, incluzînd şi toate ajutoarele de stat acordate succesiv.

Cer, de asemenea, declanşarea imediată a procedurilor de recuperare a datoriilor < Media Pro > la Buget.

Libertatea presei poate fi semnificativ afectată de puterea politică şi prin favorizarea dominaţiei anumitor grupuri mass-media, în dauna celor care refuză să devină prizonierii sistemului < obedienţă contra finanţare >. Este unul dintre gravele pericole care atentează la stabilitatea oricărei democraţii şi, aşa cum se ştie, România a ajuns să primească < bilă neagră > şi la capitolul < independenţa presei >. Abordarea corectă a cazului < Media Pro > şi dispunerea măsurilor reclamate de Lege, ar fi, cu siguranţă, un mesaj convingător despre paşii spre normalitate pe care Puterea de la Bucureşti este dispusă să-i facă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb